orfeo nutrixxion

Zdravotní účinky kávy

A zpráva na závěr:

„Posezení nad šálkem kávy sebou přináší mnoho pozitivních emocí a dobrá nálada jak známo léčí tělo i ducha.“

Zdravotní účinky kávy a její dopad na lidský organismus

Nejprve vezmi ingredience pevné a rozemel je jednotlivě na jemný prášek, vodou zalij. Pak přidej vodu svěcenou a tři kapky do nápoje upusť pro účinek co nejvyšší...

Názory na účinky kávy se na lidský organizmus se již po staletí různí jak u veřejnosti, tak i u odborníků. Neustále se opakují otázky, zda káva prospívá anebo škodí. Vědci ze špičkových výzkumných pracovišť na celém světě se touto otázkou zabývají v mnoha studiích, které jsou pak předkládány konzumentům kávy. Doporučení bývají jak kladná tak záporná a člověk se většinou přikloní k tvrzení, které více podporuje.

Je mnoho aspektů, které mohou ovlivňovat ve výsledku působení kávy. Rozdílné jsou účinky u mladých lidí a starších osob; také je podstatné pohlaví člověka i jeho tělesná hmotnost. A také záleží i na vybrané odrůdě a typu kávy, kterou k přípravě zvolíme. Protože kávy s vyšším obsahem kofeinu bývají převážně horší kvality a pití kávy můře u citlivých osob způsobit tzv. kofeinový šok (projeví se bolestí hlavy, bušením srdce a třesem rukou). Cestou jak předejít nežádoucím účinkům je vhodné zvolení jemné odrůdy kávy arabica, která naše smysly pouze lehce povzbudí, dodá tělu energii a tím je její vliv na náš organismus příznivý.

Ač je pití kávy velmi rozšířeným zvykem, tak vlastně ani pořádně nepřemýšlíme o tom, jaké účinky káva vlastně má. Posuzujeme ji zcela individuálně – mnozí očekávají od kávy povzbuzení a tak ji pro to vyhledávají a jiným chutná, ale přesně tyto účinky by mohly působit negativně; je také velmi ovlivněn způsobem přípravy. Přesto platí, že lidem s vysokým krevním tlakem nebo s poruchami zažívání by mohla způsobit vážné problémy. Také lidem s gastritidou by mohla uškodit a o proto, že aktivuje žaludeční šťávy.

U pravidelných konzumentů nesmíme podcenit ani možnou závislost na tomto nápoji – je nám nabízen denně na pracovištích i návštěvách. Kávu tedy pijeme při nejrůznějších příležitostech a každý sám pociťuje na svém organismu její účinky. Účinek kávy u zvolených druhů není stejný, a proto záleží na tom, jakou kávu vybereme. Kvalitní a jemné kávy nezatěžují organismus, zatímco silné kávy typu robusta pro něj mohou být značně zátěžové. Mylná je také přestává, že mléko v kávě tlumí následky kofeinu, neboť je tomu právě naopak.

Pro lidský organismus je tedy mnohem lepší pít kvalitní kávy s nižším obsahem kofeinu bez mléka. Kvalitní druhy jsou sice dražší, ale v tomto případě by mělo být hledisko zdraví mnohem přednější.

Je proto dobré umět si pro sebe správně zvolit ideální kávu a není problémem ji vybrat, pokud má člověk dostatek informací. Teprve potom můžeme objevit tu pravou kávu, která nám bude nejen báječně chutnat, ale může nám pomoci překonat i některé zdravotní potíže.

V následujících článcích se vás pokusíme seznámit s fakty o kofeinu, procesech probíhajících v těle a také s důvody proč je káva jako nápoj doporučována a proč ne. Nebudeme se vás snažit přesvědčit o tom, jak je káva úžasným nápojem, ale poskytnout Vám informace objasňující veškeré účinky na lidský organismus, pro to, abyste se mohli svobodně rozhodnut zda kávu pít či nepít.