orfeo nutrixxion

Způsob přípravy kávy

Začneme arabskou kávou, všeobecně považovanou za jednu z nejsilnějších. Stala se symbolem pohostinnosti a její příprava obřadem. Semletou kávu s cukrem nasypeme do džezvy, zalijeme vlažnou vodou a dáme hřát. Po té co směs vzkypí, džezvu odstavíme a počkáme až obsah zklidní. Postup opakujeme celkem třikrát. Kávu není třeba filtrovat, neboť zrníčka zůstávají u dna. Pije se obvykle bez mléka. Spolu s cukrem se často používá i koření, např. skořice, vanilka, či kardamon.

U nás, ale i ve světě se hodně rozšířila překapávaná káva. Hruběji namletá káva se umístí do filtru, přes který zvolna protéká horká voda. Připravuje se v jednoduchých přístrojích, tzv. překapávačích. Káva je celkově slabší, méně výrazné chuti a také obsah kofeinu je nízký.

Velmi oblíbená filtrovaná káva se připravuje v tzv. „french press“ zařízeních s pístem. Hrubě namletá káva se zalije odpovídajícím množstvím vody teplé asi 92 stupňů Celsia a nechá se na 3 až 4 minuty odstát. Následuje pomalé stlačení sedliny jemným filtračním sítem a nápoj se ihned odlévá do připraveného vyhřátého šálku. Stání kávy nad sedlinou je nežádoucí, neboť její chuť postupně hořkne.

V Itálii snad není domácnosti bez moka konvičky, tzv. perkolátoru od Alfonsa Bialettiho. Skládá se ze dvou nádob uprostřed spojených filtrovacím nástavcem. Vodní pára ze spodní nádobky částečně pod tlakem prostupuje přes hrubě mletou kávu v nástavci do horní nádobky, kde na stěnách kondenzuje. Výsledkem je silná káva, podobná té z espresso přístrojů.

Nakonec jsem si nechal způsob, který vynalezl Angelo Moriondo v roce 1884. V roce 1901 jej zdokonalil krajan Luigi Bezzera, který prodal patent Desiderio Pavonimu. V roce 1906 na veletrhu v Miláně byl poprvé úspěšně představenespresso přístroj. Jedná se o poměrně složité zařízení, které podle normy pod tlakem (9 barů) protlačuje přesně stanovené množství vody (30ml) ohřáté na 90 stupňů Celsia, přes umletou kávu (7g) s přesným nastavením hrubosti mletí tak, aby se káva připravovala od počátku extrakce do šálku cca 20-25 vteřin. Časy, tlaky a stupně jsou orientační, mohou se nepatrně měnit. Veškeré úsilí vynálezců směřovalo k vývoji přístroje, který dokáže připravit kávový nápoj s co největším podílem vyextrahovaných látek, a nejvíce těchto chuťových a aromatických látek obsahuje crema, hustá pěna na povrchu. Uvádí se, že výtěžnost chuti u espressa je mnohonásobně vyšší, (až 7x) než u naší „zalévané kávy“. Pro přípravu espressa se používají k tomu vhodně vytvořené kávové směsi. Obsah kofeinu v espressu je oproti většině předchozích způsobů přípravy kávy nižší. Může za to samotný postup a také používaná kávová směs s vyšším podílem arabik.