orfeo nutrixxion

Druhy káv

Ristretto

Pouhých cca 20 mililitrů emulze ze 6 až 7 gramů kávy, to je podle znalců ideál. Pěna musí být hustá a krémová, káva nesmí chutnat spálenou hořkostí.

Espresso

Sedm gramů kávy na porci 20 až 30 ml, to je mezinárodní standard pro espreso.

Espresso lungo

Espreso dolité horkou vodou až 120 ml.

Cappuccino (čti kapučíno)

Espreso s našlehaným mlékem a mléčnou pěnou. Nejdříve se šlehá mléko, na ně se nalije káva, nebo se naopak nalévá mléko do espresa. Mléčná pěna tvoří vrstvu 1 až 2 cm. Teplota mléka je max. 70 °C.

Caffé latte (čti kafé late)

Do vysoké štíhlé sklenice (90 ml) patří malé espreso (30 ml) a dvě třetiny teplého mléka s trochou pěny.

Macchiatto (čti makiato)

"Strakatá" bílohnědá káva: klasické espreso zakápnuté mléčnou pěnou.

Vídeňská káva

Káva se šlehačkou, může být turecká i překapávaná.

Ledová káva, frappé

Vychlazené espreso se šejkruje nebo šlehá s ledem, cukrem a mlékem, až se vytvoří pěna. Možno vylepšitzmrzlinou, šlehačkou a posypat skořicí či kakaem.

Melange (čti melanž),kapucín, brauner

V německy mluvících zemích se tak označují kávy s podílem mléka; u melange je to 1:1, u ostatních méně mléka.

Irská, alžírská káva

Espreso s whisky či koňakem. Italové se však řídí slovy: "Proč škodit dobré whisky nebo koňaku, když tím uškodíte dobré kávě?


Káva se sirupem

Sirupů je mnoho druhů, slouží k ochucení kávových nápojů. Neobsahují alkohol.

Cappuccino je původem italský kávový nápoj, který se skládá z espressa 20-30ml, plnotučného mléka a mléčné pěny, které je na nápoji minimálně 1cm a maximálně 2cm. 

Příprava je následující: do většího šálku si uděláme espresso a našleháme pěnu. Aby bylo cappuccino opravdu dobré, je ideální mít vychlazenou konvičku a vychlazené plnotučné mléko. Pěna se šlehá jemně, konečná teplota by neměla přesáhnout 70oC, tzn. cappuccino by se mělo dát ihned po přípravě vypít, aniž byste se spálili. Důležité je, aby pěna byla opravdu kvalitní, neobsahovala žádné bublinky vzduchu (toho se docílí sklepáváním pěny v konvičce) a zároveň tvořila v hrnku alespoň 1,5 cm silnou vrstvu.
Pokročilejší přípravou cappuccina lze docílit latté art neboli malování obrázků do cappuccina.

Espresso je jemně mletá pražená káva v množství 14 g (7 g), upěchovaná silou 20 kg (v páce) a uvařená kávovaremprostřednictvím změkčené vody o teplotě 88-90 °C a pod tlakem 15 barů. Doba průtoku vody přes kávu by měla být v rozmezí 25sekund, za kterou musí natéct 30 ml emulze. 

Káva se namele v kávomlýnku, dávka (zpravidla 7 gramů) se dá do páky, vloží do kávovaru, jímž přes ni pod stálým tlakem, kolem devíti barů, protéká voda.
Pravé italské espresso vytéká 25 sekund a obsahuje 30 ml vody. Na hladině je pěna barvy lískového oříšku silná cca 1–2 mm, i u nás je známá pod názvem crema. Tmavší barva pěny znamená příliš vysoký tlak daný např. velkým manuálním stlačením kávy ve filtru a výsledkem může být „přepálená“ chuť nápoje. V České republice se většinou pije nápoj, který je připravený také ze 7 gramů kávy, ale obsahuje více vody (80–200 ml). Existují nápoje s menším objemem vody, např. ristretto (cca 20 ml).

Moka (Moka Express) je přístroj na vaření kávy založený na principu přípravy espressa za použití vysokého tlaku vodní páry. Firma Bialetti (výrobce těchto konviček) je označuje jako kávovar, nikoli jako přístroj na přípravu espressa. Samotný proces vaření se odlišuje jak od přípravy klasické kávy, tak od přípravy espressa připravovaného ve speciálních strojích využívajících vysoký tlak až několika barů, a protože ji tedy nešlo zařadit do žádné z tehdy známých postupů přípravy kávy, vžil se pro ni nový termín MOKA. Byla vynalezena Alfonsem Bialettim, avšak v současné době již existuje mnoho výrobců zabývající se výrobou těchto obzvláště v Itálii oblíbených konviček.-1 Společnost Bialetti má na trhu svůj hlavní model známý pod názvem Moka Express. První model byl vyroben z hliníku a umělohmotné rukojeti. Konvičky se vyrábí v různých velikostech, od jednoho až po osmnáct šálků a v různých provedeních od klasických hliníkových přes moderní nerezové až po elektrifikované přístroje již lehce připomínající moderní kávovary. 

Vaří se na mírném ohni. Po několika minutách se ve spodní nádobě začne vytvářet pára, která vytlačí vařící vodu přes trychtýř s kávou do horní části. Ventil umístěný na boční straně spodní nádoby naplněné vodou je bezpečností ventil, který by měl zabránit přetlaku při ucpání průchodu páry nahoru (např. při ucpaném filtru příliš jemnou kávou).